Crregullimet e Ankthit | Maturanti Shqiptar

Monday, March 18, 2013

Crregullimet e AnkthitTema: “Crregullimet e Ankthit”
Crregullimet e ankthit percaktohet nga nje frike e paqarte , e zgjatur por e madhe, qe nuk lidhet me ndonje objekt apo rrethane te caktuar. Crregullimet e ankthit perfshijne siptomat e paaftesise per te clodhur  tensionin e muskujve, rrahjet e shpejta te zemres, friken ndaj se ardhmes, vigjilenca e vazhdueshme ndaj kercenimeve te mundshme dhe veshtirsive per te fjetur.

Prinderit e shqetesuar trasmetojne ankthin te femijet e tyre
Prinderit e shqetesuar jane shqetesim per femijet e tyre. Nje prind ne ankth psikologjik eshte nje model negative per sa i perket qendrimit ne sjellje ndaj botes dhe menaxhimin e problemeve. Studimet ne kete fushe tregojne se nese nena apo babai vuan nga nje crregullim ankthi, ata demtojne femijet e tyre, sepse zbatojne pa dashur dhe shpesh befasisht nje grup te sjelljeve qe trasmetojne pasiguri te femijet dhe mungese besimi ne aftesite e tyre, duke bere veten dhe femijet te pasigurt dhe te shqetesuar. Nje studim nga qendrat e femijeve ka shqyrtuar shume prinder e femije, ne te cilin prinderit kishin marre nje diagnoze ne lidhje me ankthin. Crregullimet e ankthit social, crregullim ankthi i pergjithesuar apo sulme paniku, treguan se prinderit me sjellje te ndryshme jane pergjegjes per ndodhjen e ankthit tek femijet e tyre, ne vecanti u gjeten tek prinderit me ankth, mungese gjestesh apo perkedhelje kundrejt femijeve dhe kjo coi ne mungese besimi ne aftesite e tyre per sukses. Te gjithe prinderit me ankth patologjik kane tendence per kontrollmbi femijet dhe te mos i lene atyre autonomi ne kryerjen e nje deyre. Kete sjellje zhvlersimi dhe ankthi i ftohte tek femijet, jo vetem qe nuk gezon  mbeshtetjen e duhur qe do ti ndihmonte  , por mbi te gjitha ato binden se shpesh gabojne dhe keshtu nuk ka asnje shans per sukses, ashtu si prinderit e tyre , ata parashikojne prirje negative. Ankthi social in je prinderi duhet te konsiderohet si n je faktor rreziku per shfaqjen e ankthit te femijet dhe sit e tille duhet te trajtohen per te parandaluar fillimin e nje crregullimi ankthi tek femija.
Eshte vlersuar  se femijet  e prinderve me ankth kane deri ne 7 here me shume gjasa te vuajne nga ankthe patologjike se femijet e tjere dhe se deri ne 2/3 e femijeve te pacienteve me ankth diagnostikohen per crregullime ankthi. Hulumtuesit  theksojne se 20% e femijeve vuajne nga nje crregullim ankthi. Diagnoza shpesh nentheksohet dhe nuk njihet si e tille. Ankthi i panjohur dhe i pa trajtuar tek femijet con ne depression dhe perdorim substancash, apo deshtim ne shkolle. Te gjitha duhet te shmangin rezultatet negative, ne menyre te ngjashme , eshte e domosdoshme qe prinderi te kujdeset per ankthin per vete dhe per femijet e tij dhe te kujdeset per te shmangur sjelljet e caktuara, qe drejtpersedrejti demtojne femijet dhe qendrimin e tij ndaj vetvetes dhe ndaj jetes.
Prandaj e rendesishme eshte qe prinderit e shqetesuar :
1.      Te mos kene turp mbi problemin e tyre, te njohin dhe te marrin ne considerate per shkak te efekteve qe kjo mund te kete mbi femijet.
2.      Te mesojne te shmangin ato sjellje, te cilat demtojne femijet.
3.      Te pyesin per ndihme dhe mbeshtetje sociale.
Nje menyre qe te arrijme kete eshte e domosdoshme qe prinderit ti nenshtrohen seriozisht psikologjise, per trajtim dhe zgjidhjen e ceshtjes per mirqenien e tij e te familjes se tij, dhe duhet te flase me terapistin se si te merret me femijet e tij.

Kendveshtrimi konjetiv dhe ai biologjik lidhur me shkaqet e ankthit.
Psikologet me pikpamje biologjike mendojne se crregullimet e ankthit mund te trashegohen sepse kto lloj crregullimesh kane prirje per te vazhduar ne familje. Psikologet konjetiv sugjerojne se njerzit te cilet besojne se nuk kane kontroll mbi ngjarjet stresuese te jetes se tyre, kane me shume gjasa te vuajne nga crregullimet e ankthit se sa njerzit e tjere.
Lexo me shume...

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shkarko app Gjoba
per te kontrolluar
gjobat tuaja