Poezia "Jeta" e Naim Frasherit, koment dhe analize. | Maturanti Shqiptar

Monday, April 1, 2013

Poezia "Jeta" e Naim Frasherit, koment dhe analize.


Sa e dua giithe jeten!
Se atje gienj te verteten,
Yjte, henen, haPesiren,
Te mugetit, naten,  diten,
Mengjeze,  djelline,  driren,
Mbremen  dh' ate erreciren;
Naten, kur esht'  e qetuar
Edhe  gjesendi s'degionet;
Qiellin kur esht' i edruar
E hapesira  ndritonet,
A kur hapen here-here
Ret' e zeza  sten1 nd'ere;
Vapen,  vjeshten, dimrin, veren,
Rete, shine  dhe lumenjte,
Gjemim, mjergulle, Perrenjte,
Deoren,
 bresherin' e eren'
Malet, fushat edhe brigjet,
Grykat e gukat e shtigjet.
Oshetim6en, Pyjet,
druret'
Shkembenjte, gerxhet' e guret,
Lulet, barerat qe mbijne,
E shpeste qe fluturojne
Edhe  kengera  kendojne
E neper dega levrijne.
Dhe njerin'  e bagetine
Dhe giithe E'eshte
ne
jete
I dua si Perendine,
Se ngado  qe kthenj syte,
Shoh atje Zotn'  e vertete,
Q'eshte nje e s'ka te dyte.


Poezi meditative-filozofike. Ajo shpalos mendimet dhe ndjenjat e poetit teksa mediton per jeten, njeriun, perendine, bukurine dhe dashurine.
Shfaqen shume tipare te Naimit si :
-Bindja se ka nje zot te vetem, c’ka I jep dhe siguri e tone optimiste.
-Panteizmi si doktrine filozofike, teksa ai e sheh perendine kudo dhe njeriun si shfaqjen me perfekte.
-Metempsikoza- poeti e sheh universin gjithnje ne levizje dhe jeten ne perteritje.
-Poeti mahnitet nga bukuria ,sepse ate  e ka bere me duart e veta perendia- tipar I romantikeve.
Ligjerohet ne veten e pare dhe shkrihet uni lirik me ate te mendimtarit filozof, poetit dhe njeriut.
Lexo me shume...

2 comments :

 1. Huadhënësit e oqeanit dhe hipotekat e kufizuar për shuma të vogla dhe të mëdha të huave me normë interesi 2%.

  A keni nevojë për një hua për të filluar një biznes apo për të paguar faturat tuaja? Ne ofrojmë të gjitha llojet e huave, huave private,
    Komerciale dhe personale me një normë interesi shumë të ulët deri në 2% në një vit deri në 25 vjet periudhë të ripagimit kudo në botë. Ne ofrojmë kredi që variojnë nga 1000 në çdo shumë që ju kërkoni, na kontaktoni sot Email;

  oceanfmortgages@gmail.com
  oceanfmortgages@gmail.com

  +447087694046

  ReplyDelete
 2. po komenti ku eshte?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shkarko app Gjoba
per te kontrolluar
gjobat tuaja