E Bukura dhe e Shemtuara [Ese Krahasuese] | Maturanti Shqiptar

Sunday, May 12, 2013

E Bukura dhe e Shemtuara [Ese Krahasuese]

Koncepti I bukurise I perceptuar nga njerezimi dhe nga vete natyra e qenies se tij, eshte I lidhur me gjera te mira sic jane; te qenit perfekt, unik, dhe te pasurit e shume kualiteteve.
Kjo eshte arsyeja qe koncepti I te shemtuares eshte treguar si e kunderta e bukurise. Gjithsesi, te dy konceptet shkojne pertej nje pershkrimi te thjeshte te elementeve te kundert.
Une mendoj se bukuria ekziston ne dy rruge; bukuria si nje forme artistike, dhe bukuria si nje teme.
Pershembull, nje pune e bere nga nje artist me aftesi te medha I cili eshte duke mbajtur dimensione dhe karakteristika te cilat jane te bera ne nje menyre te persosur, mund te konsiderohen te bukura pavaresisht temes qe eshte perdorur.
Mund te jete ose perfaqesimi I nje nimfe te bukur ne mes te nje pylli te mbushur me peme dhe me fruta, ose perfaqesimi I nje erresire te zymte ne mes te nje pylli ku mund gjesh disa lloj krijesash djallezore.
Te dy punet mund te konsiderohen te bukura dhe te
 ekzekutuara shume mire. Keshtu, ne kete menyre prezantimi I temave qe mendja dhe kultura e qenieve njerezore tregon si dicka te mire, edhe pse ka nje performance te varfer, do te mbetet nje teme e bukur vetem sepse ka te beje me emocionet dhe ndjenjat bujare.
Ne te njejten menyre, e shemtuara mund te shikohet me pikepamje te ndryshme. Zakonisht, e shemtuara eshte e lidhur me temat e erreta si; merzitja, tmerri, deformimet dhe te gjitha gjerat qe njerezimi mund te kete frike.
E Shemtuara ka te beje me gjithcka qe ne nuk jemi dhe qe ne fuqishem e degjenerojme, ne te njejten menyre si pleqeria dhe semundja jane te lidhura, si te gjitha deformimet qe mendja jone mund te imagjinoje.
Per me shume, e shemtuara ka te beje me te keqen, prandaj eshte e lidhur me tema te liga dhe djallezore, edhe kur puna ose prezantimi eshte I ekzekutuar ne menyre te shkelqyer.
Te dy konceptet jane te lidhura me kohen dhe kulturen ne te cilat jane analizuar. Pershembull, bukuria e nje gruaje te nje kulture te caktuar
mund te jete e konsideruar si nje shembull I shemtise ne nje kulture tjeter. Dimensionet e bukurise ndryshojne me te dyja konceptet, keshtu qe duhet te mendojme para se themi se dicka eshte e bukur ose e shemtuar.
Parimet e te shemtuares jane zhvilluar ne ate menyre ne te cilen vlerat e nje kulture ndryshojne, dhe qe ne nje kohe te caktuar ato ishin te ndaluara, keqdashese dhe te shemtuara.
Si pasoje, ne nje kohe tjeter ose ne nje epoke tjeter mund te filloje te shkaktoje admirim ne ate menyre qe te dyja bukuria dhe e shemtuara, jane dy koncepte qe varen nga pikepamje te ndryshme si sociale ashtu dhe individuale, dhe qe ndryshojne sipas kohes dhe zakoneve qe ka cdo kulture.
Lexo me shume...

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shkarko app Gjoba
per te kontrolluar
gjobat tuaja